LJUSSCENARION
Det moderna alternativet till rader med traditionella dimmars stavas smart belysning. Tryck bara på knappen: ”tänd” så dimras varje enskild lampa automatiskt upp till en förbestämd nivå. Detta är vad man kallar för ett ljusscenario, till exempel ett god morgon-scenario som är vackert och samtidigt bekvämt dämpat för nyvakna ögon.

När det senare på kvällen är dags för familjen att äta middag dämpas köksbelysningen samtidigt som den pendlade armaturen ovanför matbordet tonar upp till en förbestämd nivå. Nu har vi istället ett behagligt middagsscenario.

 

TÄNK STORT
Ljusscenarion kan också vara större och innefatta mer än ett rum. Till exempel är det väldigt populärt att redan vid ytterdörren tända ett välkomstscenario som innefattar såväl hall som vardagsrum och kök. Vill man vara riktigt bekväm kan detta aktiveras automatiskt redan när din bil kör in på uppfarten. Inte minst så är det också skönt att släcka hela hemmet från en knapp bredvid sängen. Med en smart belysning finns det ingen risk att lampor står och lyser hela natten eller hela dygnet runt när man är bortrest.

 

SÄKERHET
Ur ett rent trygghetsperspektiv finns också flera fördelar. Vid inbrott blinkar varenda lampa i hela huset för att dra till sig  grannarnas uppmärksamhet. Vid brandlarm tänds rätt lampor upp för att markera utrymningsvägarna, och en annan smart funktion är att aktivera ett s.k. semesterscenario när hemmet under perioder är obebott. Då simulerar systemet familjens normala aktivitet genom att tända, dimra och släcka ett antal lampor under dygnet. Något som hejdar de flesta inbrottsambitioner under er frånvaro.

 

GRÖNT LJUS FÖR MILJÖN
Ett ljusstyrningssytem sparar energi. Vi programmerar t ex nivåerna så att en lampa aldrig dimras upp till 100%. Vid 90% uppfattar ögat inte skillnaden, men energiförbrukningen minskar påtagligt, likaså ljuskällans livslängd som flerdubblas. Låt gärna systemet automatiskt släcka ett rum om det inte används på en halvtimme, en timme eller tre. Du väljer själv. Med smart belysning är fördelarna många – och du gör gott för såväl miljön som för din plånbok.